Ai acces la multe unelte utile direct pe internet

Am auzit de multe ori discutandu-se despre Cartea Funciara. Aceasta are rolul de a oferi informatii despre situatia juridica a unui imobil, respectiv cine este proprietarul, existenta precontractelor, vecini, drepturi de uzufruct, ipoteci.

Extrasul de Carte Funciara prezinta informatii din Cartea Funciara si poate fi de trei tipuri: de informare, in extenso si de autentificare.

Extrasul este necesar in situatii precum vanzare, creditare, dovada solvabilitatii sau inregistrare.  De altfel poate fi folosit pentru inchirierea sau la instalarea utilitatilor, energie electrica, gaze, apa.

Fiecare imobil este obligatoriu sa aiba o Carte Funciara. Scopul este de a determina informatiile tehnice, economice si juridice referioare la imobile, de a asigura publicitatea drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice, preecum si a oricaror altor raporturi juridice si de a furniza date institutiilor publice ale statului necesare sistemului de impozitare si a pietei imobiliare. Un alt scop este de a contribui la asigurarea securitatii tranzactiilor imobiliare si la facilitatea creditului ipotecar.

Exista trei tipuri de extrase de Carte Funciara cum ar fi:

  • extrasul de Carte Funciara pentru informare
  • extras de Carte Funciara in extenso
  • extras de Carte Funciara pentru autentificare

Extrasul de Carte Funciara pentru informare contine date referitoare la situația cadastral juridica a unui imobil, cum sunt suprafata imobilului, descrierea acestuia, dreptul la proprietate si altele. Acest document poate fi solicitat de oricine chiar daca nu este proprietar. Extrasul pentru informare nu poate fi folosit pentru tranzacționarea proprietatii, ci doar pentru diverse actiuni, precum instalarea utilitatilor sau obtinerea unui credit ipotecar.

Extrasul in extenso contine informații despre istoria proprietatii, de la momentul constituirii Cartii Funciare si pana la data extrasului. Acesta prezinta tranzactiile ce au fost facute de-a lungul timpului, fostii proprietari si orice alte informatii care au fost inscrise in Cartea Funciara.

Extrasul de carte funciara pentru autentificare poate autentifica actele prin care se constituie sau se radiaza drepturile tabulare. Acesta descrie situatia juridica, tehnica si economica a imobilului si are valabilitate de 10 zile. Pentru garantarea sigurantei tranzactiei, in aceasta perioada nu se pot efectua operatiuni in Cartea Funciara respectiva.

In concluzie, extrasul de Carte Funciara poate fi folosit, in functie de tipul acestuia, pentru tranzactionarea unui imobil, pentru instalarea diverselor utilitati sau doar pentru a afla anumite informatii. Se poate obtine prin depunerea unei cereri sau pentru a evita timpul pierdut stand la coada la ANCPI poti alege varianta unui extras de carte funciara online cu ajutorul expertilor de la EuroSurvery.

Ceea ce ii defineste pe experti de la EuroSurvery sunt seriozitatea, profesionalismul si rapiditatea, calitati care te vor ajuta la satisfacerea nevoilor tale.

Leave a Reply