Ce trebuie sa faci daca vrei sa donezi plasma pentru bolnavii infectati cu noul coronavirus?

De la inceputul pandemiei si pana in prezent, un numar considerabil de persoane s-au contaminat cu virusul SARS-CoV-2 si aceste persoane, odata vindecate ar putea fi de mare ajutor pentru alti bolnavi care au nevoie de plasma pentru a se vindeca mai usor. Pentru ca donatorii sa fie eligibili trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ar fi sa faca un test pentru anticorpi anti SARS-CoV-2. Sunt situatii in care vrei sa donezi pentru o ruda sau pentru un prieten. Conditia pentru donarea de plasma este sa ai anticorpi anti Covid – 19.  Ca sa poti afla daca ai sau nu anticorpi, trebuie sa efectuezi acest test.

Conditii pentru a dona plasma

Plasma unei persoane care s-a vindecat de COVID-19 poate sa aiba in continut anticorpi ce ii pot ajuta pe alti oameni sa faca fata cu succes noului coronavirus, atunci cand se infecteaza. Pentru a afla daca esti eligibil pentru donarea de plasma, trebuie doar sa urmeze pasii de mai jos, care vor dovedi istoricul bolii Covid – 19 pe care ai avut-o:

  • Un bilet de externare care mentioneaza clar diagnosticul confirmat cu ajutorul unui test PCR Covid – 19 si confirmarea vindecarii aferente cu ajutorul unui test RT-PCR cu rezultat negative.  In acest caz, persoana poate sa doneze la cel putin 14 zile din momentul in care vindecarea a fost confirmata pentru ca are anticorpi COVID-19;
  • Un bilet de externare, sau o scrisoarea medicala prin care se mentioneaza foarte clar diagnosticul confirmat cu ajutorul unui test PCR Covid-19 si care consemneaza ca persoana a avut o perioada de izolare dupa externare. Va putea dona timp de 14 zile din momentul in care a iesit din izolare;
  • Un test PCR pentru infectia cu noul coronavirus si un document care a fost eliberat de DSP prin care se mentioneaza clar ca perioada de izolare s-a terminat, in cazul in care persoana nu a fost internata. Va putea dona, ina cest caz, la 14 zile din momentul in care perioada de izolare s-a terminat;
  • Un rezultat pozitiv la un test serologic pentru determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 lgG. Testul va fi facut atunci cand exista suspiciunea de intrare anterioara in contact cu virusul, fara a sti, de fapt ca persoana a fost infectata, fiind asimptomatica. Acest test este solicitat pentru asimptomaticii care nu au primit confirmarea prin test PCR. In aceasta situatie va putea dona la cel putin 14 zile din momentul in care testul a fost facut.

Testele serologice pentru anticorpi vizeaza anticorpi anti SARS-CoV-2 lgM, pe cei lgG, inclusiv anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG cantitativi dupa vaccinare, Insa pentru a dona plasma sunt suficienti doar anticorpii lgG.

Daca esti un pacient care a invins lupta cu SARS-CoV-2 si vrei sa donezi plasma pentru alti bolnavi, Centrele GRAL Medical te asteapta pentru a efectua un test pentru anticorpi anti SARS-CoV-2. In cazul in care poti sa donezi, tinand cont de tot contextul clinic, vestea buna este ca vei contribui in mod eficient la ajutarea altor persoane care trec prin situatii dificile si care ar putea sa isi revina cu plasma donate de tine.

Informatii si programari pentru teste de anticorpi anti SARS-CoV-2 in Centrele GRAL Medical pot fi obtinute la telefon 031 1000 200 sau prin email la programari@gralmedical.ro.

Leave a Reply